IADC/IWCF Questions With Figures

Q1. Calculate the pressure at the top of the reservoir, with the following data:

Pressure Gradient

Pressure Gradient

a. 1840 psi

b. 1610 psi

c. 1790 psi

Ans: c

Q2. Calculate fracture strength at casing shoe for the following example:

Shoe MD: 5800 ft

Shoe TVD: 5500 ft

Test Mud: 12 ppg

Leak Off Test Graph

Leak Off Test

a. 3432 psi

b. 4332 psi

c. 4520 psi

d. 3620 psi

Ans: b

Q3. Well is to be killed using mud pump No.1 remote choke, mud gas separator and shale shaker. Which valves should be kept open?

Valves Line Up for Well Killing

Valves Line Up for Well Killing

a. 1, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 18, 20

b. 1, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 18, 20

c. 1, 4, 5, 8, 9, 15, 16, 17, 19, 20

d. 3, 6, 7, 8, 9, 13, 14, 15, 16, 17

Ans: a

Q4. Based on the following diagram what would be the valve line up to perform leak off test pumping down the drill string using the cement pump?

LOT Valve Line Up

LOT Valve Line Up

a. Valve 3 open, Valve 4 open, Valve 5 close, Valve 6 close, Valve 8 close

b. Valve 3 open, Valve 4 close, Valve 5 open, Valve 6 open, Valve 8 close

c. Valve 3 open, Valve 4 open, Valve 5 close, Valve 6 close, Valve 8 open

Ans: c

USING THE  DIAGRAM BELOW ANSWER THE QUESTIONS 5, 6 and 7

Remote BOP Control Panel

Remote BOP Control Panel

Q5. What are the normal operating pressures seen on the following gauges on the driller’s remote panel?

(i). Gauge No.1

(ii). Gauge No.2

(iii). Gauge No.3

(iv). Gauge No.4

Ans: (i) 2,700 psi – 3,000 psi, (ii) 100 psi – 125 psi, (iii) 1500 psi, (iv) 900 psi – 1,100 psi

Q6. If gauge No. 2 reads zero which of the following statements is true?

a. The annular preventer can still be operated from the remote panel

b. Choke and kill lines can still be operated from the remote panel

c. No stack function can be operated from the remote panel

d. All functions on the remote panel will operate normally

Ans: c

Q7. If gauge No. 3 reads zero which of the following statements is true?

a. The annular preventer can still be operated from the remote panel

b. Choke and kill lines can still be operated from the remote panel

c. No stack function can be operated from the remote panel

d. All functions on the remote panel will operate normally

Ans: a

Q8. You are drilling ahead and the gauges on your BOP accumulator control unit read as follows:

BOP Control Unit Pressure Gauges

BOP Control Unit Pressure Gauges

a. Everything is OK

b. Hydroelectric pressure switch faulty.

c. Leakage in the system.

d. By pass valve leaking.

Ans: a

Q9. During drilling BOP accumulator control unit gauges read follows:

BOP Control Unit Pressure Gauges

BOP Control Unit Pressure Gauges

a. Everything is OK

b. There is a leak in the line between Manifold and Pipe Ram BOP

c. There is a malfunction in the pressure transducer assembly

d. There is a malfunction in the hydraulic regulators

e. Faulty pressure switch

Ans: d

Q10. You have operated one ram and the gauges on your BOP accumulator control unit read as follows:

BOP Control Unit Pressure Gauges

BOP Control Unit Pressure Gauges

a. Everything is OK

b. By pass valve is leaking/malfunctioning.

c. There is a leak in the hydraulic system

d. There is a malfunction in the hydraulic regulators

e. The electric motor has failed to operate at the correct minimum pressure setting.

Ans: e

Q11. You are drilling ahead and the gauges on your BOP accumulator control unit read as follows:

BOP Control Unit Pressure Gauges

BOP Control Unit Pressure Gauges

SELECT TWO ANSWER:

a. Everything is OK

b. There is a leak in the hydraulic system

c. There is a malfunction in the pressure transducer assembly

d. There is a malfunction in the hydraulic regulators

e. Faulty pressure switch

Ans: b, e

Q12. Well killing operation is going on with this BOP stack in place

Well Control BOP Stack

Well Control BOP Stack

a. With the drill string in the hole and the well shut in on upper pipe ram, can the element of annular preventer be changed?

Yes or No

b. Can the well be circulated with the lower set of pipe rams closed when the drill string is in the hole?

Yes or No

c. Can the casing head valves be repaired with the string in the hole and the well closed on the annular?

Yes or No

d. Is it possible to kill the well using Driller’s method, if upper 5″ ram is closed?

Yes or No

e. With no pipe in hole is it possible to change ram packers of upper 5ram?

Yes or No

Ans: a – Yes, b – No, c – No, d – Yes, e – No

Q13. Well killing operation is going on with this BOP stack in place

IWCF Well Control BOP Stack

Well Control BOP Stack

a. With the drill string in the hole and the well shut in on 5 pipe ram, can we repair the HCR valves?

Yes or No

b. With no drill string in the hole and the well shut in on blind/shear ram, can we repair the HCR valve?

Yes or No

c. With the drill string in the hole and the well shut in on pipe ram, can we change blind ram with another set of pipe rams?

Yes or No

d. Is it possible to shut-in the well with the 3 ½” string in the hole and circulate out the kick pumping through the drill string?

Yes or No

e. Well is shut in on lower pipe ram, is it possible to change upper pipe ram with 3 1/2”pipe ram?

Yes or No

Ans: a – No, b – No, c – Yes, d – No, e – Yes

Q14. Answer the questions based on the MGS diagram given below:

MGS - Mud Gas Separator

MGS – Mud Gas Separator

(i). Which of the above dimensions determine the pressure buildup in MGS?

a. H2

b. H1 and D1

c. H3 and D3

Ans: c

(ii). Which dimension is used to calculate the maximum allowable pressure in MGS?

a. H2

b. H1 and D1

c. H3 and D3

Ans: a

(iii). Calculate the maximum allowable pressure in MGS with following data:-

M Wt.= 13 ppg, H2=7ft, H3=15ft, H1=12ft

Ans: 4.73 psi

7 thoughts on “IADC/IWCF Questions With Figures

  1. ่jester says:

    Q.1 I got Ans = 1740 PSI
    (4000×0.46)-((4000-3000)x0.1)=1740 PSI

      1. jester says:

        I’am sorry to have troubled you. 🙂

  2. Anthony Anderson says:

    I am looking for other pictures / diagrams like the ones used in Q.3 and Q.4 are you able to assist me with this? Specifically I am looking for tripping operations.

  3. John says:

    Kindly I need the answer for this page please. THANK YOU!

  4. EUG says:

    How is that possible that in Q8 everything’s allright, when in Q9 manifold pressure is almost twice lower and there’s already a problem?

    1. P MANOHARAN says:

      It happens when Bypass valve is in High Position..Accumulator pressure and Manifold pressure same.

Leave a Reply

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.